УС на Сдружение „ЕЦИХ в сектор строителство“ проведе работна среща със зам.-министъра на регионалното развитие – г-жа Ангелина Бонева

Около 1050 сгради предстои да бъдат санирани до средата на 2026 година с над 1 милиард лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно по време на работна среща на Управителния съвет (УС) на Сдружение „Европейски цифров и иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ в сектор строителство) със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството – г-жа Ангелина Бонева и ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ). Срещата се проведе на 18 декември 2023 г. в централата на КСБ, в която работи и се помещава Сдружение „ЕЦИХ в сектор строителство“.

Г-жа Бонева представи приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през новата 2024 година, които попадат в нейните ресори като зам.-министър. Тя бе поздравена за поставените амбициозни цели от председателя на УС на Сдружение „ЕЦИХ в сектор строителство“ г-н Любомир Пейновски и от председателя на УС на КСБ и домакин на срещата инж. Илиян Терзиев. На срещата бе обсъдена и темата с индексацията на строителните договори и Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, приета от правителството миналата седмица.

Сдружение „ЕЦИХ в сектор строителство“ и МРРБ ще бъдат надеждни партньори и ще разчитат на взаимна подкрепа в изпълнението на Националната стратегия за цифрова трансформация на строителния сектор 2030 г. – около тази позиция се обединиха г-н Пейновски и зам.-министър Бонева.

Председателят на УС на Сдружение „ЕЦИХ в сектор строителство“ подчерта експертната готовност на Сдружението да подпомага и да изпълнява конкретни дейности в процеса по въвеждане на строително- информационното моделиране при проектирането, изпълнението и поддържането на строежите.